Het duel

Informatie voor leerkrachten

'Het Duel' is een uniek project van Museum Prinsenhof Delft. Dit museum - de plek waar Willem van Oranje heeft geleefd en gewerkt, en waar hij is vermoord - geeft hiermee een bijzondere kijk op het leven van Willem van Oranje en dat van zijn grote tegenstrever, Filips II. Ieder die het project 'Het Duel' meemaakt, zal voorgoed anders aankijken tegen Willem van Oranje en de Opstand.

'Het Duel' is een digitaal educatieproject en ontwikkeld als een verdieping bij de lesstof die in groep 7 en 8 wordt gebruikt bij het geschiedenisthema 'Willem van Oranje'. Leerlingen kunnen gebruikmaken van museumcollecties (afbeeldingen) en van teksten die door middel van een tijdlijn worden gepresenteerd. Het gebruik in de klas kan op twee manieren: de leerkracht kan de tijdlijn via een smartboard klassikaal gebruiken om het verhaal van Willem van Oranje en zijn tijd te illustreren en verdieping te geven, of de leerlingen gaan in groepjes werken met 'Het Duel'. De inhoud van 'Het Duel' sluit naadloos aan bij de lesstof over het thema, de methodes en bij de geschiedeniscanon (de vensters: Karel V, Beeldenstorm en Willem van Oranje).

Aanbod

Centraal staat een digitale tijdlijn met bondige teksten over de belangrijkste gebeurtenissen in de tijd van Willem van Oranje, voorzien van vele afbeeldingen en korte filmfragmenten. De teksten sluiten aan bij de lesstof over het thema, de vele afbeeldingen zijn een visueel extraatje.
Veel teksten zijn opgezet vanuit twee kanten, de kant van Willem en de kant van Filips. Leerlingen kunnen zich zo verdiepen in de standpunten van de twee hoofdrolspelers. Zo kruip je dicht op de huid van Willem en Filips, die voor de leerlingen echt tot leven komen. Hiervoor zijn ook de Facebook- of profielpagina's van Willem van Oranje en van Filips II
erg geschikt.

Werkvormen