Het duel
Informatie voor leerkrachten
'Het Duel' is een uniek project van Museum Prinsenhof Delft. Dit museum - de plek waar Willem van Oranje heeft geleefd en gewerkt, en waar hij is vermoord - geeft hiermee een bijzondere kijk op het leven van Willem van Oranje en dat van zijn grote tegenstrever, Filips II. Ieder die het project 'Het Duel' meemaakt, zal voorgoed anders aankijken tegen Willem van Oranje en de Opstand.
'Het Duel' is een digitaal educatieproject en ontwikkeld als een verdieping bij de lesstof die in groep 7 en 8 wordt gebruikt bij het geschiedenisthema 'Willem van Oranje'. Leerlingen kunnen gebruikmaken van museumcollecties (afbeeldingen) en van teksten die door middel van een tijdlijn worden gepresenteerd. Het gebruik in de klas kan op twee manieren: de leerkracht kan de tijdlijn via een smartboard klassikaal gebruiken om het verhaal van Willem van Oranje en zijn tijd te illustreren en verdieping te geven, of de leerlingen gaan in groepjes werken met 'Het Duel'. De inhoud van 'Het Duel' sluit naadloos aan bij de lesstof over het thema, de methodes en bij de geschiedeniscanon (de vensters: Karel V, Beeldenstorm en Willem van Oranje).
Aanbod
Centraal staat een digitale tijdlijn met bondige teksten over de belangrijkste gebeurtenissen in de tijd van Willem van Oranje, voorzien van vele afbeeldingen en korte filmfragmenten. De teksten sluiten aan bij de lesstof over het thema, de vele afbeeldingen zijn een visueel extraatje.
Veel teksten zijn opgezet vanuit twee kanten, de kant van Willem en de kant van Filips. Leerlingen kunnen zich zo verdiepen in de standpunten van de twee hoofdrolspelers. Zo kruip je dicht op de huid van Willem en Filips, die voor de leerlingen echt tot leven komen. Hiervoor zijn ook de Facebook- of profielpagina's van Willem van Oranje en van Filips II
erg geschikt.
Werkvormen
Met de hele klas kan een bijzondere quiz worden gespeeld. De quiz gaat over een aansprekend schilderij, 'de Troon van Alva', een soort stripverhaal waarin van alles te zien is over de tijd van Willem en Filips.
- In het project Het Duel zijn enkele schilderijen en objecten uitgekozen die leerlingen kunnen stimuleren om beter te leren kijken naar kunst en naar historische objecten. Zo kan de geschiedenis, het verhaal van Willem en Filips, meer voor hen gaan leven. De schilderijen zijn voorzien van pop-ups die meer vertellen over onderdelen op het schilderij. Een aparte toelichting geeft meer achtergrondinformatie over het schilderij. U kunt ervoor kiezen om het verhaal rond een schilderij klassikaal te vertellen (en vragen te stellen), ofwel de leerlingen in groepjes vragen om een reactie op schrift te zetten.
- Over twee thema's (1566: de Beeldenstorm en 1584: moord op Oranje) is een Nieuwskrant gemaakt; aan leerlingen kan worden gevraagd om hierover een samenvatting te maken of een presentatie te geven. De leerkracht kan deze krant ook zelf gebruiken om een attractief verhaal te vertellen en te illustreren met behulp van de afbeeldingen.
- Deze geïllustreerde leesteksten, Spaanse soldaten over de Nederlanders en de Opstand en Het hondje van Willem van Oranje, kan een leerkracht zelf gebruiken voor een verdieping bij de stof en het vertellen van een verhaal, of als een opdracht gebruiken voor de leerlingen. Er zijn kant-en-klare vragen beschikbaar (Spaanse soldaten ..., Hondje Willem ...), zodat gekeken kan worden of leerlingen de stof onder de knie hebben, evenals antwoordbladen (Spaanse soldaten ..., Hondje Willem ..).
- In een speciaal filmpje over het thema 'oorlog' vertelt een deskundige op leerlingenniveau over wat oorlog betekent voor 16de eeuwse mensen.
- Aan de hand van een prent van de moord op Willem van Oranje kunnen leerlingen de moord natekenen en eventueel zelf inkleuren.
- Museumtips voor aantrekkelijke schoolbezoeken: met de klas erop uitgaan om de echte museumwereld te ervaren en je in te leven in de tijd van Willem van Oranje.